Angsten for de andre  - tanker om frihed facisme konformitet og det at få en ny kaffe maskine :

 

jeg har hørt Nitzhie være citeret for enten at have skrevet eller sagt at : Fascismen er kun for de svage og dem uden vilje ! jeg ved ikke om der var fascisme som vi forstår det fra Nyer tid - med militær regimer i Sydamerika i 70 erne - Franco musolino Stalin & Hitler osv.
 
men på den anden side så kan man vel sige at et konge dømme hvor kongen rent faktisk bestemmer hvad der skal eller en kejser en zar osv. det er jo strengt taget det samme , hver gang et samfund ikke er demokratisk.
 
Den offentlige fascisme - men jeg vil nu også mene der findes en personlig fascisme , der såmænd lever i bedste velgående - mobning er f.eks et utryg for fascisme hvor et barn mister sin ret til trivsel til fordel for andres grusomhed 
mennesker der for deres vilje ved at blive sure råbe og true i stedet for på en saglig måde at argumentere for deres holdning /  værdi som Camus skrev : det er alle store dyr privilegium at være konge i kraft af deres dårlige humør ( han har vist nappet det fra biblen ) ..konformiteten jeg ved ikke om man sprænger den begrebsmæssige rimelighed for fascismen ved at kalde konformiteten en form for fascisme ? om det strengt taget ikke bare at tillægge konformitetens natur mere ondsind
ind hvad rimeligt er ? - hvis man forstår fascismen som jeg gør så er det at man som menneske ikke har et valg og så vide beføjelser tror jeg nu ikke konformiteten har - den er til den bedre til af min overbevisning for de svage og den uden vilje som Nietzhie skulle have sagt.
Kan huske jeg læste Steinbeck for mange år siden han skrev for mig noget tankevækkende : Det der karektisere et enfoldigt menneske er deres markante holdninger eo ipso jo mindre man ved jo mere værner man om den smule man ved
og af frustasion over ikke at forstå sig selv andre og den mærkelige unuancerede virkelighed man lever i , jo voldsommer skal det ud - det skal råbes , det er f.eks derfor vi i vores moderne samfund har Dansk folkeparti , det er små angste mennesker. der samles om had.
 
   kom til at tænke på mit  restaurant besøg i Pisa med Ulla , en af de ting jeg sætter mest pris  på ved Ulla blandt rigtigt mange andre ting er at hun gør sig tanker , som jeg aldrig nogen sinde har tænkt på , det er jo altid spænende at tage på rejse i en ny virkelighed og da hun sagde tag jakken af , tænkte jeg først det var dog en mærkelig ide da logik måtte diktere hvis jeg havde det for varmt så ville jeg have gjort det af mig selv hvorfor jeg spurgte hvorfor det ? - så fik jeg en sober forklaring : det at tage jakken af på en resturante eller når man kommer ind i et privat hjem - så signalere man at her trives jeg ( også selv om man sider og små fryser)
dvs. at den fysiske trivsel og hvad man grundliggende finder naturligt viger for signal værdien , det er til den bedre del af min overbevisning en beskrivelse af konformitet , konformiteten er når fornuften holder op med at fungere af hensyn til hvad for signaler man sender andre , det synes jeg er skide spænende for går man lidt længer ind i det - så er det jo strengt taget en angst for hvad andre tænker om en grundliggende følelse af utilstrækkelighed ikke at være et godt nok menneske.
  En angst eller et sløvsind som man selv lever efter også kommer klimaks det er i en god sags tjeneste fordi i sin umdeilbare og ikke gennemtænkte natur så signalere man en venlighed - det er det der gør begrebet dialektik så interessesandt.  ( se wikipedia for Dialektik eller bare tryg på ordet her )
 
og det findes alle vegne i alle mulige former at mennesker handler efter et regelsæt der kan være både uigennemtænkt samt hensynet til en konsensus der ikke i sig selv bære nogen fornuft - andet ind strengt taget angsten for " de andres tanker / reaktion ".
 
Som rationel menneske er der ingen grund til at skabe konflikter ud af noget der ikke truer en på helbrede økonomi eller udsætter ens kære for smerte , så jeg er bestemt frisk på at klæde mig på til lejligheden hvis der bare er en eller anden der gider tage sig af det , der er min Onkels kone  f.eks skide sød til at angere at jeg er klædt på så hun ikke bliver sat i forlegenhed når vi f.eks skal ud at spise - hun finder noget af min onkels gamle tøj og jeg tager det kritik løst på
og alle er glade. fordi man skal også passe på ikke selv at blive grusom  / hensynsløs - hvis et andet menneske har en værdi som man aldrig har skænket en tanke eller ikke normalt tænker over og der ikke er nogen omkostninger forbundet
med at leve under et andet menneskes værdi - så ville det jo strengt taget være tåbeligt ikke bare at glæde det andet menneske.
Nu er jeg jo 44 år så jeg er jo strengt taget frisk på det meste - så længe jeg bare ikke skal klippe hvad der er tilbage af mit hård. ( og det skal jeg ikke )
 
 Kan huske da jeg som barn kom først på Læsø ved min moster og onkel - vi børn kunne i det store hele gøre lige præcist hvad der passede os - så længe vi i det mindst forsøgte på ikke at komme til skade , men hvordan vi klædte os eller
tog bad var vores egen sag - selv her snart 40 år efter kan jeg huske den rus den optur den fantastiske følelse af at for første gang at opleve FRIHEDEN og den har siddet i mig lige siden , kan huske jeg fandt en t shirt  som hundene havde flået mere eller mindre i stumper i leg den var f beskidt af jord og hunde savl  jeg tog den på gik i den om dagen og sov i den om natten , til min mormor ankom og smed den ud efter som hendes fornuft dikterede sådan kunne man ikke se ud - jeg blev ret sur - men altså - hvis et menneske kan afstå fra grusomhed imod dyr og børn - så kan det meste andet debatteres eller bare gøres.
  Om jeg mener alle andre skulle leve efter dette - bestemt ikke så ville det jo være tyranni - det eneste et menneske skal gøre er at definere sine egene værdier og forsøge at leve efter dem og har de format nok til det så lader de være med at trække dem ned over hovedet på andre. Men format kræver også erkendelsen af at livet er en gåde ,
  
   gik en tur med en go ven en mand en gang i 90 erne og vi standsede ved et forretning og selv om han ikke var formuende eller i bekneb for beklædning gik han uden at blinke ind og købte en trøje og en skjorte til ca. 975 kr. lige præcist på det tidspunkt var Søren Kirkegaards samlede værker genudgivet til stort set den sammen pris og han havde dem ikke - Søren Kirkegaard er ikke nem at forstå men hvis man bare bliver ved med at læse så kommer der før eller sener nogen store tanker til en - jeg tror slet og ret man bliver et bedre begavet menneske af at læse søren Kirkegaard , jeg forelagde sagen for min ven - men han holdt på sit han ville heller tage chancen og satse på at nogen måske fremmed mennesker han efter al overvejende sansynelighed aldrig skulle have noget med at gøre - gjorde sig den tanke at han var pænt klædt på , ind han ville vide noget om hvad tanker Søren Kirkegaard havde gjort sig og det skulle han selvf. have lov til.
 
Efter vores restaurant besøg er jeg faktisk begyndt at tænke over sagen - der er noget særligt ved det at tænke over noget der strengt taget ikke tjener noget formål at tænke over det ikke at jeg har forandret noget -
   går langs stranden i min badekåbe og nattøj og med et hård der ikke har set en hård børste i mange måneder - jeg gør som jeg plejer , hvis jeg møder nogen så sker det vi falder i snak selv om vi ikke kender hinanden , for det meste om hunden , det er altid hyggeligt og foregår i en go stemning og hånende på hjertet jeg tror egentligt de fleste mennesker man møder er mere optaget af hvordan man opføre sig ind hvordan man ser ud og alt det her med at klæde sig på til lejligheden handlere mere om en selv ind andre - det er en form for angst der er pakket ind i en værdi uden indhold og formål der for bevidstheden til at undvige eller sætte den personlige angst i baggrunden.
 
Har talt nogen meget MEGET begavet kvinder som f.eks Camilla K. min veninde  Astrid om sagen - de klæder også deres mænd på well Camilla gør og jeg spurgte HVORFOR ? efter som jeg har svært ved at forlig mig med tanken om denne adfærd om ikke andet så på et eller andet plan udspringer af en eller anden form for idioti - men som Camilla sagde - det handler om når man er ude med sin mand så falder det tilbage på en hvordan ens mand ser ud !!!
   Det i sig selv er fornuften - det er FORNUFT  - gør det bare kald mig mærkelig , men i min verden hænger fornuft sammen med en anvendelig høj intelligens , jeg spurgte Camilla som jeg har afgrunds dyb respekt for hvordan Mikael tager det - Ohh sagde hun i starten ligner han en der er udsat for tortur , men så glemmer han det også er han ligeglad.
 
Forestiller mig det forgård efter sammen præmis at mænd med store muskler er attraktive på mange kvinder og kvinder med store bryster er attraktive på mange mænd så er spørgsmålet bare som Nils Hausgaard sang en gang for mange år siden om de fleste er de bedste eller bare de fleste ?
 
man kunne så tro at jeg med nærværende vil sige at jeg er et menneske uden angst det er noget sludder bare ikke den slags angst - min angst har ikke som sådan noget indhold bare en kraft der angriber bevidstheden i en abstrakt form , hvorfor jeg da også for dagligt lige så mange angst lindrende piller som en hest æder havre.
 
Nok om det skal have fat i Pernille fløgstad  hun har en nu udgået cd hvor en eller anden har sat musik til og noget sang samt indsat noget Tom Kristensen selv har indtalt på bånd - den starter med : der var et teater eller en bevægelse ( kan ikke huske det ) hvor de trak svin ind på scenen imens de affyrede revolver imens de sagde noget meningsløst sludder - dette var en bevægelse jeg i en periode var noget i berøring med :)
Nå fandt det sgu på en gl side af min virker med lyd og flash :
http://www.hollymariecombs.dk/Chokmah/lyd.swf
Det kom sig af jeg troede " En eller anden havde snuppet " mit eksemplar af Hærværk - men det dukkede op og det ene førte til det andet og jeg fandt sgu den første udgave af :

"Angst" fra 1932   af  Tom Kristensen

Asiatisk i Vælde er Angsten.
Den er modnet med umodne Aar.
Og jeg føler det dagligt i Hjærtet,
som om Fastlande dagligt forgaar.

 *Men min Angst må forløses i Længsel
og i Syner af Rædsel og Nød.
 Jeg har længtes mod Skibskatastrofer
og mod Hærværk og pludselig Død.

Jeg har længtes mod brændende Byer
og mod Menneskeracer på Flugt,
mod et Opbrud, som ramte Alverden,
og et Jordskælv, som kaldtes Guds Tugt.

  Digtet blev trykt i sin endelige form første gang i digtsamlingen "En Fribytters Ord"  ( Tak til Per V for det )
                  * Understreget er en del af bogen "Hærvæk" (1930)!
 
Nå en stor dag er kommet har været ramt af den personlige tragedie at min kaffe maskine slet og ret er død - den var ellers go , men nu har den rare brugs mand der bringer vare ud været her med en ny - den første kande er lavet og den holder selvom den laver kaffen hurtigt så er den både varm og kaffen velsmagende. jeg har smidt 400 kr. på klods i den og efter som man kan få en til 128 kr. går jeg ud fra den er go -
 

 
ps jeg overlader til I pop at formulere mine sidste tanker om emnet :
 
Iggy pop :
 
 Social life :
 
Nervous you need a drink
tired you need a lift
you feel on the brink
maybe you need new tits

vulnerable as a ship
but you re not on the sea
can you talk to anyone here?
no, not really

and the crowd stays on your back
and the girls are all s0 stacked
and the stress it lines your face
and you realy need a place

its just that social life
its got you on the run
that goddamn social life
it's torture dressed as fun
it's just that social life
they got you seein things
that goddamn social life
and now you re chasin strings
that goddamn social life

god-awful art and clothes
plenty of money, though
you guess it must be worth somethin
what that would be you don' t know
in your imagination
there's a face of love

someone who will come along
instead of comin on

anp the forces ebb and flow
and the money goes and goes
and something makes you
want to throw a brick
through the window

it's iust that social life
it's got you on the run
that goddamn social life
it's torture dressed as fun
it's iust that social life
they got you chasin strings
that goddamn social life
and you are seeing things
 
               1993.
de andre

Edvard Munch " Skriget "  1893 ...

                                                                Venligst Bo M Mogensen : MAIL